bootstrap button

OVER POPE

Met Pope Speciaallampen B.V., voorheen kortweg Pope, herrijst Nederlands oudste lampenmerk 

In 1889 werd Pope opgericht in Venlo en nu, 128 jaar na oprichting, herrijst dit Nederlandse lampenmerk aan de andere kant van het land - in Rotterdam. Waar Pope vroeger al bekend stond om de productie van speciale lampen, volgt Pope in z'n huidige vorm die trend. De collectie lichtbronnen hebben een exclusieve toepassing voor designarmaturen.

De eerste lichtbronnen die in productie zijn genomen zijn de Cube en Cylinder, die speciaal ontwikkeld zijn om naadloos aan te sluiten op de designarmaturen van Sciolari en Boulanger. Pope combineert met deze nieuwe serie design lichtbronnen het ontwerp van de retro lichtbronnen met de duurzaamheid die je van een moderne ledlamp mag verwachten.

VAN TOEN TOT NU

Een beknopte tijdlijn van Pope's oprichting in 1889 tot de herrijzenis in 2017

1889

Pope opent de eerste lampenfabriek van Nederland

Pope wordt opgericht in Venlo door de Britse ingenieur Frederic R. Pope. Onder de naam Goossens, Pope & Co is de eerste gloeilampenfabriek van Nederland een feit.

Leuk feitje: Frederic R. Pope werkte als zestienjarige onder Joseph Wilson Swan. Swan ontwikkelde, onafhankelijk van Edison, bruikbare gloeilampen. 

1905

Pope gaat de grens over

De heer Pope keert in 1905 terug naar Engeland, alwaar hij Pope Electric Lamp Co. Ltd. opricht. De handel met Engeland wordt verder uitgebreid.

1908

Pope wordt Pope's Metaaldraadlampenfabriek

Goossens, Pope & Co gaat verder onder de naam N.V. Pope’s Metaaldraadlampenfabriek. Pope maakt naam in Nederland en diens buurlanden met de productie van speciale lampen, zoals radiolampjes.

1927

De laatste gloeilamp van Pope

In 1927 rolt de laatste gloeilamp van Pope van de band van diens eigen fabriek.Dat is het startsein voor de productie van koperdraad en kabels.

Vanaf de jaren veertig wordt de naam aangepast naar N.V. Pope's Draad- en Lampenfabrieken.

2015

Pope wordt nieuw leven in geblazen

Vanuit zijn voorliefde én kennis van de huidige lichtmarkt besluit Derk van Mameren, eigenaar van verlichtingsmerk Snoerboer en lampenwinkels Wattnou, het merk Pope nieuw leven in te blazen.

In de hierop volgende jaren start het team achter Pope een verzameltocht naar originele Pope-lampen, affiches, snoerhaspels - eigenlijk naar alles wat authentiek Pope is.

2017

De eerste nieuwe Pope-lampen worden ontworpen

Pope wordt het merk voor speciale lichtbronnen, die bestemd zijn voor specifieke designarmaturen, zoals die van de ontwerpers Boulanger en Sciolari. Deze lichtbronnen zijn dusdanig specifiek dat ze niet meer gemaakt worden - daar brengt Pope verandering in.

2018

Pope lanceert eerste lichtbronnen: Cube en Cylinder

De eerste twee speciaallampen worden op de markt gebracht: de matte Cube en melkwitte Cylinder.

De verpakking is gebaseerd op de authentieke verpakkingen van Pope - het retrodesign krijgt een modern uiterlijk. De lampen ondergaan hetzelfde proces: de vorm van de authentieke lamp wordt op een frisse wijze nagebootst, de lichtbron wordt voorzien van hoogwaardige ledfilamenten en over elk onderdeel van de lichtbron wordt nagedacht.

De toekomst

En dat is nog lang niet alles...

Ondertussen is Pope bezig met het ontwerpen van nieuwe design lichtbronnen om de collectie aan te vullen. In 2018 worden zeker nog drie designlampen uitgebracht.

Bijzondere toepassingen

De eerste twee producten van Pope zijn reproducties van lichtbronnen, die oorspronkelijk ontworpen zijn voor de armaturen van Angelo Gaetano Sciolari. De ontwerpen van Sciolari kenmerken zich door een futuristisch uiterlijk, dat met de toepassing van hoogglanzende metalen kracht wordt bij gezet. Sciolari was erop uit om het beste uit het gebruikte materiaal te halen. In de jaren zeventig produceerde hij daarom een reeks designlampen met de gewaagde combinatie van chroom en messing. Zijn ontwerpen werden onder andere uitgebracht door de Belgische producent S.A. Boulanger Belgique.

Een van de series die Boulanger in die tijd op de markt bracht bestaat voornamelijk uit hanglampen, die hun herkomst vinden in de traditionele kroonluchters - maar dan met een postmodernistische twist. In de basis zijn de ontwerpen gelijk: ze zijn symmetrisch en aan elkaar verbonden met ranke metalen armen. Twee vormen voeren echter de boventoon: cilindrische en kubusvormige kokers.

Ondanks dat de designarmaturen al jaren niet meer worden geproduceerd, zijn ze vandaag de dag nog zeer gewild om hun futuristische ontwerp en tijdloze esthetiek.

Mobirise

Boulanger kubusvormige armaturen

De kubusvormige kokers vormen de basis voor deze ontwerpen van Sciolari. De vierkante vorm van de Cube gaat naadloos op deze serie hanglampen van Boulanger.

Mobirise

Boulanger cilinderarmaturen

De Cylinder en Sciolari's cilindrische armaturen vormen een perfect geheel. Het authentieke melkglas sluit volledig aan op het chroom of messing van deze hanglampen.

Mobirise

Overige toepassingen

De lampen van Pope lenen zich dankzij hun design voor vele toepassingen. De Cube en Cylinder zijn een aanwinst op elke plek waar de lamp gezien mag worden.

Over Sciolari

Angelo Gaetano Sciolari (1927 - 1994)

Mobirise

Angelo Gaetano Sciolari is een Italiaanse industrieel ontwerper die in de twintigste eeuw wereldwijde bekendheid verwerft met zijn vooruitstrevende ontwerpen voor diverse verlichtingsfabrikanten.

Zijn carrière als lichtontwerper begint in 1949 bij zijn familiebedrijf - Sciolari Lighting Roma - waarmee hij zich richt op het ontwerpen van diverse verlichtingsarmaturen. Dit blijkt het begin van een succesvolle loopbaan. 

In de jaren 50 maakt Sciolari de stap naar de Italiaanse producent Stilnovo, waar hij de eerste ontwerper binnen het bedrijf wordt. In deze periode vergaren Italiaanse ontwerpbureaus, Stilnovo in het bijzonder, wereldwijd faam vanwege expertimenten met nieuwe materialen en de toepassing van strakke, gestroomlijnde vormen. 

Aan het eind van de jaren 60 laat Sciolari zich steeds meer beïnvloeden door verschillende kunststromingen: van kubisme en deconstructivisme tot minimalisme. Sciolari ontwerpt diverse hanglampen waarbij verfijnde en futuristische vormen een steeds belangrijkere rol krijgen. Strakke lijnen worden steeds vaker toegepast en gecombineerd met materialen als kristal, matglas, messing en chroom.

Naarmate zijn ontwerpen meer onder de aandacht komen, begint Sciolari steeds vaker samen te werken met bekende verlichtingsbedrijven in zowel Europa als de Verenigde Staten. Vanaf dat moment neemt de populariteit van Sciolari een vlucht. Zo werkt Sciolari in deze periode voor Lightolier & Progress Lighting, waarvoor hij een groot aantal armaturen naar Amerika exporteert. De Geometric-, Habitat-, Scultura- en Futura Series vinden gretig aftrek in de Verenigde Staten. Dit resulteert in gigantische verkoopgetallen én een exponentiële groei van Sciolari Lighting.

In Europa ontwerpt de Italiaan een aantal armaturen voor de Belgische fabrikant S.A. Boulanger. Ook hier spelen strakke lijnen, chroom en messing de hoofdrol.  Met name de armaturen van Boulanger hebben een nieuwe generatie bewonderaars aangetrokken. Met Pope Speciaallampen zijn ook de zo kenmerkende lichtbronnen eindelijk weer toegankelijk voor liefhebbers van deze authentieke lampen.

Wilt u meer weten over Pope of heeft u een toevoeging aan onze collectie?

We praten graag met u over de historie van ons merk en over de aanvulling van onze collectie design lichtbronnen. Heeft u bijvoorbeeld nog een bijzondere lamp die je enkel tegenkomt in designarmaturen? Dan horen we daar graag over!

Mocht u nog pamfletten, affiches of attributen van Pope thuis hebben, dan vinden we het leuk daarover met u in contact te raken.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Adres

Veilingweg 44
3034KB Rotterdam
Nederland

Contact

info@pope.nl                    
+31 010 307 4822 
Kvk: 69094918